Berapa ramai di antara kita yang masih keliru tentang proses Perbaharui Insuran kereta dan roadtax? Saya pasti majoroti golongan lelaki pasti akan lebih tahu tentang proses ini.

Manakala, bagi golongan wanita mereka pasti ada yang masih keliru atau tidak tahu pun tentang proses perbaharui Insuran kereta dan Roadtax ini. Pada yang tidak tahu, anda sangat terdedah untuk ditipu oleh pihak insuran mahupun agen jualan mereka.

5 pekara yang anda perlu semak sebelum anda proses perbaharui Insuran kereta dan roadtax anda. Secara asasnya didalam proses ini ada dua organisasi yang terlibat iaitu:-

1 – Syarikat Insuran
2 – Pihak JPJ atau Pihak Myeg

Anda terpaksa berurusan dengan dua badan yang berkait rapat ini untuk anda perbaharuan Insuran kereta dan Roadtax. 5 pekara anda perlu tahu semasa berurusan dengan 2 pihak diatas.

1) Semak Tarikh Tamat Insuran dan Roadtax

Pastikan anda tahu tarikh mati cukai jalan atau tamat tempoh road tax anda. Sila semak tarikh yang tercetak di atas road tax kenderaan. Anda lebih baik anda setkan satu reminder khas di dalam smarphone anda seminggu sebelum tarikh tamat roadtax.

Di AZDPRO.com.my kami menwarkan perkhimatan reminder secara percuma.Reminder akan di hantar secara berkala iatu sebulan, seminggu dan sehari sebelum tarik tamat.

Sebenarnya anda boleh perbaharui road tax 60 hari sebelum tarikh mati ataupun bersamaan 2 bulan. Disini ada boleh menyusun jadual anda proses-proses yang terlibat.

2) Pastikan anda membawa geran kenderaan bersama.

Adalah sangat penting untuk anda membawa geran anda bersama di dalam proses ini. Oleh kerana harga insuran dan roadtax kereta adalah berlainan bagi setiap kereta disebabkan perbezaan dari segi CC, Model Kereta, Tahun kereta, umur pemilik dan sebagainya.

Bagi wanita maklumat ini mungkin adalah sedikit rumit bagi anda, adalah lebih baik untuk anda membawa geran asal/salinan bersama. Dalam proses perbaharui roadtax pula jika anda perurusan dengan pihak JPJ anda perlu kan geran asal untuk pihak JPJ mencetak maklumat khas di belakang geran sebelum anda mendapatkan roadtax kereta anda.

Macam mana pulak kalau geran ada di bank? Adalah di nasihatkan anda mempunyai salinan photostat geran tersebut waupun geran asal ada di pihak bank. Harga Insuran adalah sangat berbeza setiap tahun.

Ada dua cara untuk memperbaharui cukai kenderaan anda iatu :-

1) Terus ke pejabat JPJ (Anda akan Bakal Merana Menunggu)
2) Kiosk Myeg ( Lebih mudah dan ada cas tambahan)
3) Pastikan Kenderaan anda bebas saman

Jika kenderaan anda mempunyai saman traffik anda terpaksa membayar sejumlah saman tersebut. Ini adalah disebabkan anda, tidak akan dibenarkan untuk memperbaharu Roadtax kenderaan anda. Semua rekod traffik akan di sambungan khas ke semua sistem JPJ.

4) Semak harga pasaran kenderaan anda.

Anda bolen menyemak harga pasara kenderaan anda di My car info . Harga pasaran adalah sangat penting kerana ia mempengaruhi sejumlah besar harga insuran kenderaan anda.

Anda sepatutnya mengambil jumlah pelindungan (Sum Insured) bersamaan dengan harga pasaran kenderaan anda. Oleh sebab itu, jika berlaku sebarang kemalangan pihak insuran akan menampung semua kos baik pulih maximum sehingga jumlah harga pasaran kereta anda (sum insured).

5) Semak Nilai NCD Anda

Sebelum kita teruskan, saya akan terangkan sedikit mengenai NCD bagi mereka yang tidak tahu. Jika anda sudah tahu, boleh langkau bahagian ini.

NCD adalah satu diskaun yang diberi untuk anda semasa memperbaharui insuran kereta dengan syarat anda tidak membuat sebarang tuntutan sebelum ini. Jika ini adalah tahun pertama anda, tiada sebarang diskaun yang diberi, tetapi anda akan mendapat diskaun mengikut jadual dibawah untuk tahun-tahun seterusnya. Oleh itu adalah penting anda semak NCD setiap tahun.

*** Tiba masanya anda memperbaharui insuran kereta anda dan berhenti lari dari sekatan jalan raya. Kami menawarkan sebutharga PERCUMA untuk kenderaan anda. Anda bakal mendapatkan roadtax anda dalam masa satu hari sahaja. Klik di sini untuk maklumat lanjut dan pertanyaan harga atau hubungi KAMI di 9999999999. Dapatkan cukai insuran anda hari ini!

error: Protection By Agensi Azdpro. www.azdpro.com.my I RenewInsurance@azdpro.com.my